Αξιολόγηση Τυριών


Ο μέσος όρος κατανάλωσης τυριού ανά άτομο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της  Ε.Ε. είναι 25 κιλά το χρόνο από τα οποία το 50% φέτα.
Παραθέτουμε παρακάτω τη διατροφική αξία από συνηθισμένα Ελληνικά και ξένα τυριά και τα γενικά μας συμπεράσματα.   

Ελληνικά Τυριά
Διατροφική Αξία ανά 30 γρ.

  1. Ανθότυρο Ηπείρου: Θερμίδες: 68, Πρωτεΐνη: 4,4 gr., Λιπαρά: 5 gr., Ασβέστιο: 71 mg
  2. Ανθότυρο Κρήτης: Θερμίδες: 54, Πρωτεΐνη: 3,5 gr., Λιπαρά: 4,2 gr., Ασβέστιο: 60 mg
  3. Ανθότυρο Μακεδονίας: Θερμίδες: 53, Πρωτεΐνη: 3,4 gr., Λιπαρά: 4 gr., Ασβέστιο: 55 mg
  4. Γραβιέρα Κρήτης: Θερμίδες: 118, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 267 mg
  5. Γραβιέρα Νάξου: Θερμίδες: 123, Πρωτεΐνη: 8,8 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 338 mg
  6. Κασέρι Μακεδονίας: Θερμίδες: 113, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9 gr., Ασβέστιο: 267 mg
  7. Κασέρι Νήσων Αιγαίου: Θερμίδες: 88, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 6,4 gr., Ασβέστιο: 270 mg
  8. Κασέρι Ηπείρου: Θερμίδες: 110, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 8,9 gr., Ασβέστιο: 272 mg
  9. Κεφαλογραβιέρα Ηπείρου: Θερμίδες: 103, Πρωτεΐνη: 7,2 gr., Λιπαρά: 8,1 gr., Ασβέστιο: 300 mg...
  10. Κεφαλογραβιέρα Πελοποννήσου: Θερμίδες: 104, Πρωτεΐνη: 8,1 gr., Λιπαρά: 8 gr., Ασβέστιο: 334 mg
  11. Κεφαλογραβιέρα Στερεάς Ελλάδας: Θερμίδες: 122, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 10 gr., Ασβέστιο: 278 mg
  12. Κεφαλοτύρι Ηπείρου: Θερμίδες: 81, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 5,5 gr., Ασβέστιο: 309 mg
  13. Κεφαλοτύρι Κρήτης: Θερμίδες: 103, Πρωτεΐνη: 8,9 gr., Λιπαρά: 7,5 gr. , Ασβέστιο: 442 mg
  14. Κεφαλοτύρι Μακεδονίας: Θερμίδες: 121, Πρωτεΐνη: 7,7gr., Λιπαρά: 10 gr. , Ασβέστιο: 373 mg
  15. Μυζήθρα Θεσσαλίας: Θερμίδες: 46, Πρωτεΐνη: 4,3 gr., Λιπαρά: 2,7 gr., Ασβέστιο: 162 mg
  16. Μυζήθρα Κρήτης: Θερμίδες: 61, Πρωτεΐνη: 3,5 gr., Λιπαρά: 4,8 gr., Ασβέστιο: 71 mg
  17. Μυζήθρα Μακεδονίας: Θερμίδες: 55, Πρωτεΐνη: 4,8 gr., Λιπαρά: 3,7 gr., Ασβέστιο: 54 mg
  18. Τελεμές Θεσσαλίας: Θερμίδες: 89, Πρωτεΐνη: 5 gr., Λιπαρά: 7,6 gr., Ασβέστιο: 98 mg
  19. Τελεμές Θράκης: Θερμίδες: 86, Πρωτεΐνη: 4,6 gr., Λιπαρά: 7,3 gr., Ασβέστιο: 97 mg
  20. Τελεμές Μακεδονίας: Θερμίδες: 77, Πρωτεΐνη: 4,5 gr., Λιπαρά: 6,5 gr., Ασβέστιο: 76 mg
  21. Φέτα Ηπείρου: Θερμίδες: 78, Πρωτεΐνη: 5,4 gr., Λιπαρά: 6,3 gr., Ασβέστιο: 141 mg
  22. Φέτα Θεσσαλίας: Θερμίδες: 89, Πρωτεΐνη: 5,2 gr., Λιπαρά: 7,5 gr., Ασβέστιο: 126 mg
  23. Φέτα Μακεδονίας: Θερμίδες: 83, Πρωτεΐνη: 4,9 gr., Λιπαρά: 7 gr., Ασβέστιο: 129 mg
  24. Φέτα Πελοποννήσου: Θερμίδες: 83, Πρωτεΐνη: 5,5 gr., Λιπαρά: 6,8 gr., Ασβέστιο: 294 mg
  25. Φέτα Στερεάς Ελλάδας: Θερμίδες: 90, Πρωτεΐνη: 5,5 gr., Λιπαρά: 7,5 gr., Ασβέστιο: 150 mg

Τυριά μη ελληνικής παραγωγής
  1. Τσένταρ: Θερμίδες: 121, Πρωτεΐνη: 7,4 gr., Λιπαρά: 9,9 gr., Ασβέστιο: 216 mg
  2. Παρμεζάνα: Θερμίδες: 118, Πρωτεΐνη: 10,7 gr., Λιπαρά: 7,7 gr., Ασβέστιο: 355 mg
  3. Ένταμ: Θερμίδες: 101, Πρωτεΐνη: 7,1 gr., Λιπαρά: 7,9 gr., Ασβέστιο: 207 mg
  4. Έμενταλ: Θερμίδες: 114, Πρωτεΐνη: 8 gr., Λιπαρά: 8,3 gr., Ασβέστιο: 237 mg
  5. Γκούντα: Θερμίδες: 106, Πρωτεΐνη: 7,5 gr., Λιπαρά: 8,2 gr., Ασβέστιο: 210 mg
  6. Ροκφόρ: Θερμίδες: 111, Πρωτεΐνη: 6,5 gr., Λιπαρά: 9,2 gr., Ασβέστιο: 198 mg
  7. Μοτσαρέλα: Θερμίδες: 90, Πρωτεΐνη: 6,6 gr., Λιπαρά: 6,7 gr., Ασβέστιο: 152 mg


Περισσότερες Θερμίδες
Ελληνικό Τυρί: Γραβιέρα Νάξου
Ξένο Τυρί: Τσένταρ
Λιγότερες Θερμίδες
Ελληνικό Τυρί: Μυζήθρα Θεσσαλίας
Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα

Περισσότερο Λίπος...
Ελληνικό Τυρί: Κεφαλοτύρι Μακεδονίας
Ξένο Τυρί: Τσένταρ
Λιγότερο Λίπος
Ελληνικό Τυρί:Μυζήθρα Θεσσαλίας
Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα

Περισσότερο Ασβέστιο
Ελληνικό Τυρί: Κεφαλοτύρι Κρήτης
Ξένο Τυρί: Παρμεζάνα
Λιγότερο Ασβέστιο
Ελληνικό Τυρί: Μυζήθρα Μακεδονίας
Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα 


Πηγή:
- Ιστοσελίδα της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής που ανήκει στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
- Πίνακες διατροφικής αξίας των τυριών. 

4 comments

  1. Γιατι γιατι γιατι γιατι γραφετε περιεκτικοτητα ανα 30γρ; Επειδη συνηθως λεμε οτι "τυρι Α εχει 9.3 της τριακοστης λιπαρα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Papias Σωστό, έπρεπε να λέει ανά 100γρ. για να βλέπουμε κατευθείαν επί τοις εκατό (δεν τους κόβει).

    Οπότε τώρα πρέπει να πολλαπλασιάζουμε τα λιπαρά ή ότιδήποτε άλλο Χ 3.333 για να βρίσκουμε επί της εκατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι να κάνω τον δικηγόρο, 30 γραμμάρια περίπου είναι μία μερίδα. Φαντάζομαι γι'αυτό το λέει ανά 30γρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ και εγώ άλλωστε η ερώτηση που έκανα ήταν πόσο τοις εκκατό λιπαρά έχει η γραβιέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή